Ultraäänitutkimukset

UltraäänitutkimuksetVatsaontelon ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus on keskeinen tutkimusmenetelmänä eri sisätautisissa sairauksissa. Lemmikille tehdään vatsaontelon ultraäänitutkimus, kun sillä on epämääräisiä oireita tai selviä vatsaontelon sisäelimiin kohdistuvia vaivoja. Ultraäänitutkimus on paras menetelmä elinten poikkeavuuksia etsittäessä tai arvioitaessa elinten kokoa. Ultraääntä käytetään myös mahdollisen tiineyden toteamiseen. Jos eläin on tiine, omistaja saa mukaansa kuvan sikiöistä. 

Herttoniemen eläinlääkäriasemalla on yliopistotasoinen ultraäänilaite, jonka kuvan erotuskyky on omaa luokkaansa. Näin myös diagnoosin teko on varmempaa. Tutkimuksen aikana elimistä otetaan kuvia myöhempiä tutkimuksia ja mittauksia varten.

Ultraääni on turvallinen tutkimusmenetelmä, koska siinä ei käytetä säteitä vaan ääniaaltoja. Tutkimus pyritään tekemään hereillä olevalle eläimelle, mutta joskus potilas joudutaan kevyesti rauhoittamaan tarkempaa tutkimusta varten. Karvat ajetaan aina pois, sillä muuten kuvan laatu heikkenee merkittävästi. Vatsaontelon tutkimukseen tullessa lemmikin tulee yleensä olla syömättä ja juomatta, ja virtsarakon on hyvä olla täynnä.

Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimus on keskeinen menetelmä tutkittaessa sydämen rakenteita ja toimintaa. Kaksiulotteisessa kuvassa nähdään sydämen kammioiden ja eteisten koot, seinämäpaksuudet, eri läppien rakenteet ja liikkeet, mahdollinen sydänpussin nestekertymä ja kammioiden tai eteisten väliseinäpoikkeavuudet. Ns. M-modessa tarkastellaan kammioiden supistuvuutta sekä läppien toimintaa. Doppler-tutkimuksella nähdään mahdolliset vuodot läppäaukoissa ja mitataan verenvirtauksen nopeus läppien kohdalla sekä isoissa verisuonissa.

Koirat

Tavallisimmin sydämen ultraäänitutkimuksia tehdään pienille koirille, joilla todetaan sivuääni sydämessä. Tällöin selvitetään johtuvatko koiran oireet sydämestä vai jostain muusta syystä. Isoilla koirilla yleisin syy sydämen ultraäänitutkimukseen on cardiomyopatiaepäily eli sydänlihaksen sairausepäily tai sivuääni sydämessä.

Kissat

Kissoilla sydäntä tutkitaan cardiomyopatian eli sydänlihaksen sairauden varalta. Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan arvioida, minkä tyyppisestä cardiomyopatiasta on kyse.

lahtitapiola suorakorvaus  

heelas fb nappi

 

 

yrittajat