Kissan sterilaatio ja kastraatio

Kissan sterilaatio ja kastraatio

Päivän pidentyessä ja valon määrän lisääntyessä tyttö- ja poikakissan kiimasyklit alkavat. Kissojen sterilointi ja kastrointi kannattaakin tehdä ennen kevättä. Useimmiten leikkausta suositellaan siinä vaiheessa, kun kissa tulee sukukypsäksi, noin 6-7 kuukauden ikäisenä.

Sterilaatio, tai kastraatio, on toimenpide, jossa eläinlääkäri tekee kissasi lisääntymiskyvyttömäksi. Poikakissojen leikkausta kutsutaan kastraatioksi. Kun tyttökissoille tehdään vastaava toimenpide, sitä kutsutaan sterilaatioksi.

Kissan sterilaatiosta ja kastraatiosta on useita hyötyjä.

Naaraskissat voivat tulla kiimaan useita kertoja vuodessa ja saada myös useita pentueita vuoden aikana. Ne mouruavat voimakkaasti kiiman aikana ja houkuttelevat vapaana liikkuvia, äänekkäitä ja merkkailevia kollikissoja. Naaraskissasi voi myös lemmenhuumassaan karata etsimään parittelukumppania ja jäädä auton alle tai hävitä kokonaan. Toisaalta seurauksena voi olla ei-toivottu pentue, jolle saattaa olla vaikea löytää rakastavia koteja. Leikkauttamalla kissasi voit auttaa vähentämään kodittomien kissojen suurta määrää. Naaraskissan sterilointi tekee kissasta rauhallisemman ja kotia rakastavan.

Kastroidulta uroskissalta häviää yleensä häiriökäyttäytyminen, mouruaminen ja virtsalla merkkailu. Leikkaamattomat kollikissat merkkaavat reviirinsä pistävän ja voimakkaan hajuisella virtsalla, niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hajua on erittäin vaikea saada pois pesemälläkään. Virtsan voimakas haju viestittää muille uroksille, että lähistöllä on kissa, joka on julistanut alueen omaksi reviirikseen. Samalla se kertoo naaraskissoille, että lähellä on uros, joka haluaa pariutua. Kastrointi vähentää merkkailun tarvetta. Mikäli merkkailu edelleen jatkuu, haju on paljon laimeampi. Lisäksi kastroitu uroskissa pysyy paremmin omassa pihapiirissä, vaeltelee ja kuljeskelee vähemmän, eikä ole niin ärhäkkä tappelemaan muiden urosten kanssa. 

Sterilaatio ja kastraatio antavat kissallesi terveemmän ja pidemmän elämän.

Vaikka kohtutulehdukset ovat kissoilla harvinaisia, riski on kuitenkin olemassa. Steriloidulla kissalla ei tätä vaaraa enää ole. Lisäksi munasarjojen poistaminen vaikuttaa hormonitoimintaan, ja pienentää merkittävästi kissasi riskiä saada nisäkasvaimia myöhemmällä iällä.   

Kissojen lisääntymiskäyttäytyminen edesauttaa myös muiden tautien leviämistä. Leikkaamattomien uroskissojen hormonit saavat heidät etsimään parittelukumppania ja puolustamaan reviiriään tunkeilijoita vastaan. Tappeluita voi ilmetä etenkin, jos lähistöllä on kiimainen naaraskissa. Kissojen leukemiavirus FeLv ja immuunikatovirus FIV leviävät tartuntaa kantavien kissojen purressa toisia kissoja. Kastraatio vähentää uroskissan tarvetta tapella parittelukumppanista ja reviiristä, ja samalla pienenee mahdollisuus saada näitä vakavia tauteja toisilta kissoilta tappelun yhteydessä.

Mitä leikkauksessa käytännössä tapahtuu?

Sterilaatio- ja kastraatioleikkaus tehdään eläinlääkäriasemalla nukutuksessa, eikä kissa tiedosta eikä tunne toimenpidettä. Leikkausta edeltää 6 tunnin paasto. Uroskissoille tehdään pieni viilto kivespusseihin ja kivekset poistetaan. Naaraskissoille tehdään suurempi leikkausviilto, jotta voidaan poistaa munasarjat sekä osa kohtua. Leikkaushaavaan laitetaan itsestään sulavat tikit tai iholiimaa sekä haavalappu. Lisäksi kissalle laitetaan usein kauluri, joka estää haavan nuolemisen toipumisvaiheessa.

Yleensä toimenpide ei vaadi kontrollikäyntiä tai pitkää lääkitystä. Eläinlääkäriasemasi henkilökunta kertoo, milloin voit noutaa kissasi klinikalta, ja samalla ohjeistaa, kuinka hoidat leikkauksesta toipuvaa kissaasi kotona.

Muuttaako leikkaus kissaani?

Leikkauksen jälkeen kissasi palautuu nopeasti takaisin omaksi leikkisäksi itsekseen. Muutokset näkyvät lähinnä lisääntymiskäyttäytymisessä. Kissasi viihtyy paremmin kotona ja omassa pihapiirissä. Merkkailu vähenee tai poistuu kokonaan. Useat kissat alkavat kuitenkin kerätä painoa pian leikkauksen jälkeen. Painon tarkkailu onkin tärkeää. Kissaa on hyvä aktivoida säännöllisesti ja ruokkia oikein, jotta hän pysyy normaalipainoisena. Erikoisruokavalio saattaa olla tarpeellinen.

Leikkaamisen edut ovat yleensä huomattavasti riskejä suuremmat. Toimenpide voi toki huolestuttaa omistajaa, ja tuntua jopa luonnottomalta. On kuitenkin hyvä punnita ei-toivottujen pentueiden riskiä, kiimaisten kissojen karkailemiseen liittyviä riskejä sekä mahdollisia sairauksia. Jos et vielä ole harkinnut kissasi kastraatiota tai sterilaatiota, keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa.

 

Teksti: Herttoniemen eläinlääkäriasema
Lähde mainittava lainattaessa.

lahtitapiola suorakorvaus  

heelas fb nappi

 

 

yrittajat