Kissan tunnistusmerkintä

Kissan tunnistusmerkintä

 

Näyttelyihin osallistuvilla kissoilla tulee olla tunnistusmerkintä. Nykyisin tunnistusmerkintä on myös edellytys kissanpennun rekisteröinnille. Tunnistusmerkintä ei kuitenkaan ole vain rotukissojen yksinoikeus vaan myös kotikissoille kannattaa laittaa tunnistusmerkintä mahdollisten katoamisten takia.

Kadonneen kissan palauttaminen oikealle omistajalleen oli aikaisemmin lähes mahdotonta, ellei kissalla ollut kaulapannassaan omistajan yhteystietoja sisältävää tunnistuslaattaa. Nykyään tilanne on parempi, sillä mikrosirua käytetään tunnisteena myös kissoilla. Mikrosirutuksen avulla kissoilla on turvallinen ja pysyvä tunnistusmerkintä, mikä lisää kadonneen kissan mahdollisuuksia löytää tiensä takaisin omistajalle. Mikrosiru ei voi pudota tai kadota kuten kaulapannassa olevat laatat saattavat tehdä.

Mikrosiru on noin senttimetrin pituinen ja parin millimetrin paksuinen kapseli, joka sisältää yksilöllisen numerosarjan. Tämä numerosarja on luettavissa erityisellä lukulaitteella, joita on mm. eläinlääkäreillä, löytöeläintaloilla ja viranomaisilla. Mikrosirun saa kissalle laittaa eläinlääkäri tai hyväksytty tunnistusmerkitsijä. Se laitetaan tavallisesti niskanahan alle neulaa muistuttavan asettimen avulla. Toimenpide muistuttaa rokottamista ja vie vain hetken. Rauhoitusta ei toimenpiteeseen tarvita. Kissa ei tunne mikrosirua eikä se aiheuta epämukavaa oloa tai allergisia reaktioita. Mikrosiru voi ajan myötä muuttaa hieman paikkaansa, mutta koska se on laitettu nahan alle, se ei voi siirtyä mihinkään elimeen. Yleensä mikrosiru kestää koko lemmikin eliniän.

Jotta sirua voidaan hyödyntää oikean omistajan löytymisessä, mikrosirussa olevaan numerosarjaan on yhdistettävä omistajan yhteystiedot. Tämän voi tehdä eri rekisteröintipalvelujen kautta. Mikrosiru ei käytä GPS-paikannusta, eikä sitä voi hyödyntää kissan kuljeskelun seuraamisessa tai sen paikantamisessa. Kadonneen kissan löydyttyä se viedään usein löytöeläintaloon, jossa tarkistetaan sirunlukijalla, onko kissalla mikrosiru. Mikäli mikrosiru löytyy, löytöeläintalosta otetaan yhteyttä mikrosirurekisteriä ylläpitäviin osapuoliin omistajan yhteystietojen saamiseksi. Siksi omistajien onkin päivitettävä muuttuneet yhteystietonsa rekisterien ylläpitäjille.

Suomen Kissaliitto pitää yllä mikrosirurekisteriä Kissaliittoon rekisteröidyille kissoille ja kotikissoille. Tämä rekisteri on maksuton. Herttoniemen eläinlääkäriasemalla tunnistusmerkityt kissat ilmoitetaan suoraan Suomen Kissaliiton rekisteriin, mikäli omistaja antaa siihen luvan. 

Omistaja voi halutessaan ilmoittaa mikrosirunumeron myös maksulliseen Turvasiru-verkkopalveluun. Sirutetun lemmikin rekisteröiminen Turvasiru-ohjelmaan maksaa omistajalleen 20 €/lemmikki (hinta 31.1.2018). Palvelu toimii Internetissä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.  Palvelua käyttävät organisaatiot (viranomaiset, eläinlääkäriasemat, löytöeläinkodit) pystyvät jäljittämään kadonneen eläimen omistajan, mikäli lemmikki on rekisteröity palveluun.

Siruhaku.fi on hakupalvelu, jonka tiedot on linkitetty palvelussa mukana olevien eläinklinikoiden asiakastietokantoihin. Tämä maksuton hakutoiminto toimii Internetissä 24/7. Herttoniemen eläinlääkäriasema on myös mukana tässä palvelussa.

 

Teksti: Herttoniemen eläinlääkäriasema
Lähde mainittava lainattaessa.

 

lahtitapiola suorakorvaus  

heelas fb nappi

 

 

yrittajat